Vannkraft

Blir det strømkrise i 2018?

Artikkelen inneholder annonsørinnhold

Prisene på strøm er nå som under en hard vinter. Det er godt med vann i vannmagasinene, men lite reserver i form av snø på fjellet. Kan det bli strømkrise?

Innkjøpsprisen på strøm varierer fra time til time gjennom året og er like for alle leverandører. Det vanlige er at både pris og forbruk er lavt på sommeren, men slik er det ikke i år. Faktisk så er prisene inklusiv mva og elavgift nå nærmere 60 øre i store deler av landet. Det vil altså si at selv en spotavtale fra Agva Kraft, som er blant landets desidert billigste, kan bli langt dyrere enn du er vant til. Dette er et selskap som troner høyt på prisoversiktene og Agva har gode tilbakemeldinger på Trustpilot.

Strømkrisene i 2002 og 2010/11

-På slutten av 2002 begynte prisene å galoppere og kunder fikk priser på over en krone per kWt, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft. -Dette gikk heldigvis fort over, selv om en del leverandører så sitt snitt til å holde prisene unødvendig høye lenge etter dette, fortsetter han. -Så hadde vi vinteren 2010 og 2011 som ble brutal for både enkelte leverandører og kunder.

Situasjonsrapport

Statistisk Sentralbyrå kunne nylig rapportere om at prisene hittil i år med avgifter og nettleie hadde vært 24 % høyere i første kvartal 2018 enn året før. Innkjøpsprisen på strøm i første tertial i år (januar til april) var 32 % høyere enn tilsvarende periode i fjor. -Nå ligger innkjøpsprisen over femti øre, sier markedsdirektøren i Agva Kraft. -Og foreløpig prises de nærmeste månedene tilsvarende høyt.

Hva er årsakene til de høye prisene?

Den viktigste årsaken er rett og slett at det har vært lite nedbør mesteparten av året. Nå er det godt med vann i magasinene, men det er lite snø igjen i fjellene. Normalt ville vi hatt reserver av snø som kunne blitt til strøm som er 4-5 ganger høyere enn nå. -Den sene våren og brå sommeren har gjort at vi har mistet mye av vannet i form av fordampning og flom, forteller Arctander.

Kan det bli strømkrise i 2018?

Hvis det ikke kommer godt med regn i sommer og høst vil strømprisene forbli høyere, og de kan absolutt bli høyere enn nå. Arctander tror likevel ikke sannsynligheten for at det blir krise er veldig stor. -Siden markedet ser varslene allerede nå kan vannmagasinene i stor grad brukes som batterier. Det vil medføre at vi fortsetter å ha dyr importstrøm fra Europa i sommer mens forbruket er lavt. Og skulle høsten også bli tørr vil vi i så fall ha et lager med strøm i form av vannmagasiner inn i vinteren. Dette er også en viktig påminnelse om at god kabelkapasitet mot utlandet ikke bare er for å eksportere strømmen vår, men også kan være helt nødvendig for å sikre forsyningene innenlands.

Hva kan du som kunde gjøre?

Du som strømkunde kan vurdere om tiden er inne for en fastprisavtale på strøm. Ellers er det viktigste du kan gjøre å være litt forsiktig med strømbruken og å sørge for at du har en god avtale ved å bruke prissammenligningstjenester som Strømpris.no, Elskling og Payr.