Dette må du vite om fyrverkeri i Oslo

Er du ute etter en spektakulær form for underholdning er det lite som kan måle seg med fyrverkeri. På grunn av brannfaren og fare for skader på mennesker, dyr og natur er bruken av fyrverkeri regulert av myndighetene. Øyeskader er den vanligste konsekvensen ved feil håndtering av fyrverkeri. Videre har vi samlet litt informasjon om hva du må vite dersom du ønsker å sende opp fyrverkeri i hovedstaden.

Dette er fyrverkeri

Fyrverkeri brukes først og fremst for estetikkens og underholdningens skyld, og finnes i mange ulike varianter som fremkaller ulike effekter: Lyd, lys, røyk og dalende materiale som for eksempel konfetti. De fargerike og sprakende himmelbildene egner seg svært godt som underholdning når mørket faller på. Lydene, luktene og synene er nok til å imponere hvem som helst, og bringer tankene over på fantastiske reisemål som Disneyland, Dubai eller Las Vegas. Både store og små kan ha stor glede av et spektakulært fyrverkerishow.

Privat fyrverkeri i Oslo

Det er fullt mulig å sende opp privat fyrverkeri selv om du bor i Oslo, med noen unntak. Innenfor Ring 2 og i trehusområdene på Vålerenga og Kampen er det totalforbud mot avfyring av fyrverkeri hele året. Bruk av flyvende lanterner er ikke tillatt noen steder, fordi de kan utgjøre stor brannfare. I det øvrige Oslo er det søknadsplikt for bruk av fyrverkeri, bortsett fra på nyttårsaften. Søknadsplikten gjelder all avfyring av pyrotekniske effekter på arrangementer. I Norge deles fyrverkeri inn i fire kategorier:

  • Kategori 1a består av kruttlapper, knallbonbon og tilsvarende.
  • Kategori 1b består av bordbomber, party-poppers, stjerneskudd og tilsvarende.
  • Kategori II og III består av markfyrverkeri, effektrør, effektbatterier, stjerneskudd som er over 30 cm lange og tilsvarende.
  • Kategori IV omfatter større luftbomber, effektrør, effektbatterier, raketter osv.

Kategori 1a og 1b er ikke søknadspliktig ettersom det omfatter bruk av mindre pyrotekniske effekter. Privatpersoner må søke om å skyte opp fyrverkeri i kategori II og III. Kategori IV innebærer profesjonelt fyrverkeri som en gjerne ser ved større arrangementer, og kan ikke skytes opp av privatpersoner. For å håndtere fyrverkeri i kategori IV kreves det pyroteknisk sertifikat. Dette innebærer blant annet dokumentert erfaring og kunnskap om pyroteknikk. Sertifiserte pyroteknikere har eget søknadsskjema for avfyring av fyrverkeri i kategori IV.

Privatpersoner kan søke om å bruke fyrverkeri i kategori II og III via Oslo kommunes hjemmesider. Søknaden må sendes minst tre uker før ønsket avfyringsdato.

Fyrverkeri på nyttårsaften

På nyttårsaften er det ikke søknadsplikt om bruk av godkjent fyrverkeri i Oslo, men det finnes noen retningslinjer som det er viktig å kjenne til. Oppskyting må ikke foregå i nærheten av tørr skog eller andre brennbare omgivelser, og det er kun lov å sende opp fyrverkeri mellom klokken 18.00-02.00 utenfor Ring 2. Noen viktige regler for god pyroteknisk skikk er:

  • Det er forbudt for barn under 18 år å skyte opp fyrverkeri.
  • Vernebriller skal brukes under oppfyring, og også tilskuere bør beskytte øynene.
  • Fyrverkeri skal skytes opp på trygg avstand fra mennesker, biler og bygninger.
  • Raketter med styrepinner er forbudt alle steder.
  • Det er ikke tillatt å innføre fyrverkeri fra utlandet.

Offentlig fyrverkeri på nyttårsaften

Oslo kommune sender opp offentlig fyrverkeri flere steder i byen på nyttårsaften. Fyrverkerishowet er designet slik at det sees best på avstand, og kommunen oppfordrer publikum til å ikke møte opp ved oppskytningsstedene. Dette kan fort føre til høyt støynivå, trengsel, skader og skremmende opplevelser, spesielt for de minste.

Oppskytningssteder blir annonsert på nett når nyttårsaften nærmer seg, men vanligvis blir det sendt opp fra Havnebassenget i Oslo sentrum fra en flåte, og Furuset idrettspark. Fyrverkeriet starter ved midnatt og varer i ca. 10 minutter.