Dette skjer i Oslo på halloween

Skal du tilbringe halloween i hovedstaden? Da har du både grøss og gru i vente. Den skumle høytiden er snart over oss, og byr på spennende opplevelser for både store og små. Halloween feires 31. oktober, men siden dette havner midt i uka er den store festdagen i år lagt til lørdag 27. oktober.

Halloween feires med offentlige og private arrangementer, halloweenspill og -leker, fester, kostymer, dekorasjoner og mye annet. Her er et lite utvalg av halloweenrelatert moro i hovedstaden.

Halloweenarrangementer for familier

Halloween på Tusenfryd feires 27. og 28. oktober. Ikke bli forskrekket om du møter på zombier og monstre som er sluppet løs i parken. Test hvor tøff du er i en av de mørke labyrintene hvor overraskelser venter rundt hvert hjørne. For de som ikke er så tøffe finnes det andre tilbud, som barnelabyrinten.

Kle deg ut i kostyme og gå på leting etter spøkelser i Svartdalen søndag 28. oktober. Turen starter ved Etterstad Vest bussholdeplass, og går gjennom skogen helt ned til Kværnerbyen. Spøkelsene kommer ut mellom kl. 18 og 21.

Rundt Akershus festning og i gatene i det gamle Christiania blir det spøkelsesvandring for 14. året på rad. På halloween 31. oktober blir det en helt spesiell vandring med noen ekstra spesialeffekter. Billetter kjøpes direkte av guiden (kun kontanter) på Christiania Torv kl. 19.00.

Halloweenfester

Det Gode Selskab fra Studentersamfundet arrangerer The Seven Deadly Sins på lørdag 27. oktober. De lover en natt med syndefull og ekstatisk dans, kostymer og feiring av de døde på Chateau Neuf.

Smelteverket i Mathallens underetasje arrangeres det halloweenfest 27. oktober, med skumle kostymer og forbannet premie for beste kostyme. Pass deg for morderen som er løs på dansegulvet… Er du glad i sjansespill kan du teste ut halloweenbingo, og for de sultne finnes det en egen meny med halloweentema.

Halloween på Stratos arrangeres 27. oktober. Her blir det kostymer, dans og DJ på Oslos tak ved Youngstorget.

Halloweenfest på Cafe Amsterdam arrangeres 27. oktober. Her blir det premie for beste kostyme, så ikke gå glipp av denne sjansen til å slippe kreativiteten løs! Det blir også DJ og tricks & treat i baren. “Hvis du ikke har vært på halloweenfest på Cafe Amsterdam, har du ikke opplevd halloween, lover de på sine hjemmesider.

Halloween på Oslovelo arrangeres 31. oktober, og lover å åpne dørene uansett om du kommer i kostyme eller ikke. Oslovelo er en sykkelbutikk med kafé og bar som du kan finne på Grünerløkka.

Halloweenfeiring i Norge

Halloween har blitt feiret i USA og Canada i over 100 år, men skikken slo først igjennom i Norge rundt år 2000. Halloween feires 31. oktober, kvelden før Allehelgensdagen. I USA hilser man hverandre med Happy Halloween, barna går “Trick or treat” og det markeres som regel med dekorasjoner og sosiale arrangementer.    

Høytiden er en feiring av de døde, med lange røtter bakover i historien. Man trodde at grensene mellom den virkelige verden og de døde ble visket ut på denne tiden av året, og at overjordiske vesener kunne vise seg. På gårder ble det satt ut mat og drikke til åndene for å beskytte mennesker og buskapen, og rundt matbordet ble det satt av plasser til de døde.

I den moderne halloweenfeiringen i Norge kler barn seg ut i kostymer, og går knask-eller-knep fra hus til hus for å få godteri. Tradisjonen har etterhvert fått solid fotfeste, spesielt i byene. Både private og offentlige steder arrangerer halloweenfest, og mange dekorerer husene sine med skumle effekter.