Slik kler du barna for vinter i Oslo

Hva kjennetegner en typisk vinter i Oslo? I løpet av vintermånedene er det store variasjoner i været i hovedstaden. Det kan endre seg fra snø til regn på en eneste dag, og fra frost til sørpe over natten. Det er vanskelig å kle seg i Oslo om vinteren, og har du barn som er glad i å leke ute er det enda vanskeligere.

Ull, fleece, vindtett, vanntett

Riktige barneklær til barn som er i aktivitet, kan være vanskelig om vinteren. Heldigvis finnes det råd. Trikset med å kle barn for en vinter i Oslo er trelagsprinsippet, med et ekstra lag mellom innerplagg og ytterplagg for ekstra beskyttelse mot været. Mellomlaget skal være varmt og lett, og bør være laget av et stoff som puster godt. Det bør også være enkelt å ta av og på, slik at man kan justere temperaturen ved behov. Men hva skal det være laget av?

Ull

Ullklær varmer svært godt, og kommer i både tynne og tykke varianter. Ull kan fungere godt både som innerplagg, mellomlag eller ytterplagg på kalde dager, men vær obs på at dersom de blir våte bruker de lang tid på å tørke. En ulempe med ullklær er at de har lett for å krympe i vask, selv om man vasker på ullprogram. Du kan derfor med fordel kjøpe et nummer for stort, spesielt til barna.

Fleece

Fleece varmer også godt, og er et mye lettere stoff enn ull. Det er derfor mest vanlig å bruke fleece som mellomplagg. Fleece tørker raskt, er enkelt å ta av og på og lett å bære med seg i sekken. På ekstra kalde dager er det godt å ha klær som er foret med fleece.

Vindtett

Det er mulig å få kjøpt vindtette ull- og fleecegensere, noe som innebærer en genser eller jakke med et påsydd vindtett lag på innsiden. Dette er et godt alternativ på trekkfulle dager, men passer dårlig dersom det er veldig vått ute. Vindtette plagg puster heller ikke spesielt bra, og kan bli klamme hvis man er i mye aktivitet. Vind- og vanntette plagg egner seg derfor best som ytterklær, ikke som mellomlag.

Vinterdress til barn

Barn må kunne bevege seg og leke fritt, uansett hva slags vær det er. Det aller beste du kan kle barnet ditt i er en park- eller vinterdress. Dette er klær utviklet spesielt for barn i aktivitet – slitesterke på de områdene det trengs og laget av lette og pustende materialer. De beste vinterdressene er vanntette og vindtette uten å bli klamme, og er i tillegg behagelige og lette å bevege seg i. De bør også være enkle å kle av og på, og ikke minst holde rene.

Det innerste laget

Plaggene nærmest kroppen avgjør hvordan kroppstemperaturen blir. Er det minusgrader ute er det to alternativer som gjelder: Ull eller superundertøy. Bomull bør ikke brukes innerst når man skal være ute og aktiv i kulda, fordi bomull trekker til seg fuktighet fra kroppen og blir våt og kald. Er det derimot plussgrader og blåsete ute kan bomull fint brukes som et isolerende lag innerst.

Klær til all slags vær

Ved å følge trelagsprinsippet er barnet ditt rustet for all slags vær. Ved plutselig væromslag er det bare å kle på eller av seg det midterste plagget. Fleece er et godt valg fordi materialet er lett å bære med seg, og varmer godt på kalde dager.

Hos Junior Barneklær finnes det et godt utvalg av barneklær som dekker alle barnas behov – fra det innerste laget til det ytterste. Det er viktig at klærne er slitesterke, behagelige å ha på, at stoffet puster og at klærne har et funksjonelt design. Alt dette må til for at barn skal kunne bevege seg fritt og være i lek og aktivitet.