Slik tipser du på restaurant i Oslo

 

Mange syns det er vanskelig å vite hva man skal tipse på restaurant i Oslo, og det blir ikke enklere av at alle land har forskjellige regler. Hvor mye skal man tipse og hvem skal man tipse? Dette spørsmålet dukker opp overalt, både på restaurant, i taxier og hos frisøren. I tillegg er det mange som har personlige meninger om saken.

Norsk tipsekultur

I Norge er det generelt slik at de ansatte i restaurantbransjen får gode lønninger, og ikke er avhengig av tips. Det er derfor strengt tatt ikke nødvendig å gi noe ekstra i tips, men mange føler allikevel et forventningspress til å gjøre nettopp dette når regningen kommer. Mange har en oppfatning om at prosentsatsen i Norge ligger på rundt 10-15 prosent for et måltid. Dette blir fort litt voldsomt, spesielt hvis man har spist og drukket for noen tusenlapper.

Du ikke tipse

Det er ikke noe krav om å tipse i Norge, men det finnes heller ikke noe fasitsvar på hvordan man skal tipse dersom man ønsker det. I motsetning til hva mange tror finnes det heller ingen fastsatt prosentsats. Prisnivået her i landet er allerede høyt, og servitørene får betalt en fast timelønn for sitt arbeid.

Oslo servitørforenings anbefaling er at dersom det har vært et hyggelig måltid, med god mat og upåklagelig service, er det fint å legge på noen prosent som en hyggelig gest. Men dette er absolutt ikke et krav, og man bør bruke hodet. Dersom man ønsker kan man for eksempel runde av regningen til nærmeste hele tall, istedenfor å regne på prosentene. Har man for eksempel spist og drukket på restaurant på Aker Brygge for 2000 eller 3000 kroner, blir det alt for mye å legge på 15 prosent på en allerede høy regning.

Slik tipser du i utlandet

I utlandet er det annerledes, og reglene er ulike fra land til land. Dette kan gjøre en reise til utlandet svært komplisert. Her skal du få de generelle reglene for et utvalg populære reisemål:

Frankrike:

Det er som regel lagt på 15 prosent på regningen, oppført som «service compris».

Hellas:

Det forventes at man legger på 10 prosent, selv om «service charge» er inkludert.

Italia:

På italienske restauranter er det som regel inkludert et «service charge» på 20 prosent i regningen.

Spania:

Ved større restaurantregninger kan du gi noen euro basert på service og kvalitet på maten, men ved en kopp kaffe er det ikke nødvendig å tipse.