Ute etter indisk street food?

Street food er kanskje ikke det første du tenker på i forbindelse med indisk mat, men i India er dette stort.

Dette er street food

Street food, eller gatemat, brukes som betegnelse på mat som serveres fra gateboder, markedsboder og vogner på gaten. Maten er som regel småretter som er enkle å spise mens man vandrer gatelangs. I tillegg bør serveringen være billig og raskt, og maten bør bære preg av stedet og kulturen man besøker.

Det er mulig å få tak i street food i Oslo av høy kvalitet og til helt greie priser. Det arrangeres ofte matmarkeder rundt omkring i hovedstaden hvor det servere mat fra alle verdenshjørner – fra Lofoten til Punjab. Her får lokale restauranter og matprodusenter servere sine spesialiteter, og det finnes gjerne noe for hele familien.

Indiske mattradisjoner

Indisk street food er ikke så kjent i Norge, men de aller fleste er enige om at dette er en god måte å oppleve det mangfoldige indiske kjøkken på. India har nemlig store regionale variasjoner i både mat, kultur, klima, språk og tradisjoner. Fra nord kommer klassiske retter som tandoori, nan og butter chicken. I Sør-India finner vi mer scampi og fisk på menyen, og her er kokos en populær ingrediens. I vest er det en utstrakt bruk av svinekjøtt, i tillegg til tropiske grønnsaker og frukter. Fra Øst-India kommer mange forskjellige varianter av fiskecurry, og regionen er kjent for å servere søte desserter. De vanligste kjøttypene i India er kylling, lam og geit, men mange indere er vegetarianere av religiøse årsaker.

Curry og masala

Mange tradisjonelle retter har fellestrekk i ulike deler av landet, men serveres under ulike navn og i lokale varianter. Curry er et godt eksempel på dette. Curry er en fellesbetegnelse på en rekke forskjellige aromatiske matretter, men ordet betyr egentlig saus. Avhengig av hvor du er i India kan du derfor bli servert en rekke ulike varianter av curry. Masala betegner en rekke forskjellige krydderblandinger som benyttes ved tilberedelse av indiske curryer.

Indisk street food

Du kan få servert indisk street food på mange restauranter i Oslo og ved forskjellige matmarkeder. I tillegg kan du lage det selv hjemme. Skal du for eksempel servere gjester setter dette en flott, sosial ramme rundt måltidet. Her er eksempler på moderne street food som du kan få servert:

  • Kvernet lammekjøtt i curry
  • Friterte chili, poteter eller linser
  • Krispe pannekaker
  • Marinert kylling eller scampi på spyd